Projekt “Zaustavi nasilje” dubrovačke Udruge “Poseban prijatelj”, u suradnji s Općom bolnicom i Poliklinikom za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih, predstavljen je na okruglom stolu u ponedjeljak u Dubrovniku, prenosi Hina.

Predsjednica Udruge “Poseban prijatelj” Dženita Lazarević izjavila je da u projektu žele okupiti ključne dionike koji se bave problemom nasilja prema djeci i među djecom.

“Dosta je tu prebacivanja odgovornosti, a svi su podjednako odgovorni. Često roditelji ne prepoznaju problem, nedostaju nam stručne službe, a djeca sama ne žele o tome govoriti. Želimo da međuresorna suradnja bude jača i čvršća kako se vršnjačko nasilje u školama ne bi sakrivalo ‘pod tepih’“, istaknula je Lazarević.

“Naša udruga bavi se djecom s teškoćama u razvoju, a htjeli smo vidjeti kako se s tim problemom nose obitelji naših članova jer obično roditelji koji se brinu o djetetu s teškoćama katkad ne mare što se zbiva s njihovom ostalom djecom, pogotovo ako u školi zbog toga trpe vršnjačko nasilje”, rekla je Lazarević.

Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Marijo Bekić rekao je kako o nasilju kod djece i mladih treba što više govoriti i tako skretati pozornost javnosti.

“Dobro je što se danas takve pojave sve brže prepoznaju i naravno da se svi u to moraju uključiti – od obitelji i okoline do odgojnog sustava i stručnjaka. Bolnica je dužna nasilje prijaviti policiji, a katkad imamo i upit policije je li u nekom slučaju bila riječ o nasilju. Ipak, stanje nije zabrinjavajuće i Dubrovnik je mirnija sredina“, rekao je Bekić.

Voditelj Poliklinike za zaštitu djece i mladih dubrovačke Opće bolnice Davor Grilec istaknuo je kako nasilje sve više vlada društvom pa su mu tako izložena i djeca, ponajviše vršnjačkome i internetskom nasilju.

“Moramo spriječiti nasilje i pravodobno reagirati. Svatko tko prepozna nasilje, dužan ga je prijaviti. Dubrovačka bolnica se može pohvaliti da je, uz jednu renomiranu polikliniku u Zagrebu, jedina koja je osnovala Polikliniku za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih. Naša djeca sad više ne moraju ići u veće centre. Ova sredina prepoznala je taj problem, a kroz danas održani okrugli stol želimo ojačati međusektorsku suradnju”, ustvrdio je Grilec.

Ravnatelj dubrovačko-neretvanske Policijske uprave Ivan Pavličević izjavio je kako se s godinama povećava broj slučajeva nasilja među djecom i nad djecom.

“Oblici nasilja su danas drukčiji nego prije deset ili petnaest godina, kada nije bilo društvenih mreža. Psihičko nasilje je pritom najteže jer se kasno prepoznaje. Ipak, i svijest javnosti je sve veća, ljudi su odgovorniji pa se nasilje sve češće prijavljuje. Možda je i zbog toga zabilježen porast”, istaknuo je Pavličević.

Leave a Reply