U današnjoj emisiji HRT-a „Normalan život“na temu autizma i rane intervencije gostovali su ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić, novinarka Silva Capurso i predsjednica udruge Poseban prijatelj Dženita Lazarević koji su kroz dubrovačko iskustvo govorili o organiziranju poliklinike za ranu intervenciju djece s teškoćama u razvoju.

– Cilj je na malom području okupiti stručnjake kako bi se stvorio zajednički pristup i pomoglo roditeljima i djeci koja imaju poteškoće jer s njima se treba početi raditi prije nego dobiju dijagnozu. Također, jako nam je važno smanjiti liste čekanja i osobno ću smatrati neuspjehom ako neko dijete bude naručeno naprimjer za tri mjeseca kod liječnika – kazao je ravnatelj bolnice dodavši kako je ranije nedostajao sustavni pristup ovom problemu. Najavio je zapošljavanje edukatora i rehabilitatora koji će raditi u dvije smjene uz logopede, terapeute, neuropedijatre, fizijatre, ali ostalo potrebno osoblje jer je cilj objediniti sve na jednom mjestu.

– Želimo da se roditelji i djeca dobro osjećaju. Dubrovačka bolnica će tako biti jedino mjestu u Hrvatskoj s takvom poliklinikom i dobro je da budemo pioniri u tome – kazao je doktor Bekić prisjetivši se kako je upoznao jednog oca iz doline Neretve, par dana nakon što je postao ravnatelj bolnice, koji mu se požalio kako teško pronalazi stručnu pomoć za dijete koje ima poteškoće.

– Tada sam reagirao prema ministarstvu i dobili smo logopeda za rad u Metkoviću što je znatno pomoglo. Kasnije sam dosta razmišljao kao otac, ravnatelj bolnice, ali i savjesni građanin što možemo napraviti za djecu kojoj je potrebna pomoć jer naša županija je izolirana što iziskiva puno troškova i vremena za odlazak u Zagreb. Bolnica je nakon postupka sistematizacije razvila formulu i krenuli smo, u suradnji sa strukom i udrugama, u organizaciju poliklinike. Sve je išlo bez većih problema, našli smo prostor u bolnici od 200 kvadrata, a Udruga Blaga djela pomogli su pri građevinskim radovima – kazao je ravnatelj Marijo Bekić.

Upravo je ovakav pristup proglašen primjerom kako sustav diljem Hrvatske treba funkcionirati uz udružene emocije i viziju.

Leave a Reply