Udruga Poseban prijatelj zajedno s udrugom Visoki jablani intenzivno radi na projektu senzibilizacije djece nižih razreda osnovnih škola prema djeci s poteškoćama u razvoju. Prevencija i senzibilizacija zajedno kluč su suzbijanja vršnjačkog nasilja i sve grubljih odnosa među djecom, potenciranih neadekvatnim sadržajima neprilagođenima njihovoj dobi. Zajednička konferencija novinare najavila je projekt “Baš smo cool tako jednaki, a tako različiti” koji će se provoditi u dvije dubrovačke osnovne škole – Ivana Gundulića i Marina Držića.

Projekt će se provoditi upravo u ove dvije škole jer one imaju razredna odjeljenja za djecu s poteškoćama u razvoju koja funkcioniraju zajedno s ostalim razrednim odjelima. “Ta se djeca sreću po školskim hodnicima, rade zajedno, uče zajedno, i mislili smo da je najadekvatnije prijekt provesti tamo gdje on već ima obre temelje”, navela je Dženita Lazarević iz udruge Poseban prijatelj.

Na konferenciji za novinare predstavljena je i knjiga “Štagalj na jezeru Gun”, svojevrsni dječji krimić koji kroz avanture dječaka s cerebralnom paralizom, njegovom selidbom i prilagodbom novom društvu opisuje cijelu lepezu dječjih, međuljudskih odnosa. Kroz razne avanture priča i odnosi se razvijaju, a čitatelju, bio on roditelj ili dijete s poteškoćama u razvoju ili pak dijete bez poteškoća, postaje sve jasnije da je sve što je za dobre odnose i međusobno uvažanje potrebno su razumijevanje i ljubav.

“Ljudi često, želeći pomoći, rade pogreške, ne s namjerom. Djecu i odrasle podučit ćemo da pitaju treba li nekome s invaliditetom ili poteškoćama u razvoju pomoći i ako treba, kako to u datom trenutku učiniti. Zato je ova knjiga napravljena i u digitralnom obliku, a ima i šest nastavaka”, dodala je Gordana Glibo voditeljica projekta.

U svakoj od škola, nakon što završe edukacije učotelja, bit će postavljene kutije u koje će djeca moći ubacivati svako pitanje koje im padne na pamet, a ima veze s međuljudskim odnosima, i djecom s poteškoćama u razvoju ili invaliditetom. Nakon toga će se u interaktivnim susretima i radionicama pokušati odgovoriti na ta pitanja, zajedničkim sudjelovanjem, najavila je čelnica Visokih Jablana Mihaela Jović Karešin. Radionice i edukacije planirane su za početak svibnja, nakon čega će se preseliti na Lastovo.

 

“Djeca su počela biti sve frustriranija nerazumijevanjem svijeta i onoga što život jest. teškoćama djece koje su vidljive, o invaliditetu, ali danas su djeca u skupinama s manjim poteškoćama, neka djeca možda sporije uče ili vide, mi želimo objasniciti njihovim vršnjacima i učiteljima kako svi imamo svoje sposobnosti. Zašto ova knjiga, u hrvatskoj postoje pisci koji su se bavili poteškoćama u ravoju, ovdje je priča o družini i dječaku s cerebralnom paralizom koji se s 11 godina seli i susreće s noivim drutšvom koje ga treba prihvatiti. Ovo je zapravo krimić za djecu, nije previše politički koretan ili senzibilan i kroz avanture u kojiam društvo i taj dječak otkrivaju jedan lanac piratski cd-ova u tom štaglju,m i kroz avantuturu prolazimo lepezu dječjih međuljudskih odnosa, i pokazujem im

Leave a Reply